maanantai 22. marraskuuta 2010

Karpaloista makeaa

Pakastimesta löytyi rasiallinen karpaloita. Minulle tuntuu olevan kovin vaikea keksiä niille käyttöä, ne kun tuppaavat olemaan aika kirpakoita, kuten tiedätte. Tai siis pidän niistä kyllä. Mutta eihän niitä loputtomiin voi sellaisenaan popsia. Eikä muu perhe oikein innostu niistä.

Sitten keksin tehdä niistä marmeladimakeisia. Kahlasin erilaisia ohjeita, ja lopulta päädyin hieman muuntelemaan tätä Kotilieden ohjetta.

2 rkl agar-agar-hiutaleita
5 dl vettä
2 dl sokeria
2 dl laimentamatonta mehua

Agar-agar-hiutaleita, vettä ja sokeria keitellään hiljalleen niinkin pitkään kuin 45 minuuttia välillä sekoitellen. Agar-agaria löysin muuten ihan sattumalta ekokauppa Ruohonjuuresta (ainakin Helsingissä oli). Seos muuttui loppuvaiheessa aavistuksen paksumman oloiseksi, ei kuitenkaan mitenkään dramaattisesti.

Kattila otetaan liedeltä, ja lisätään mehu. Tässä kohtaa sovelsin, sillä lisäsin desin karpalomehua ja desin sosetta oman pakastimen karpaloista, soseeseen lisäsin vähän sokeria. Soseen käytöstä oli kyllä nettiohjeessa vinkattu. Kuitenkin, tämän litkun sitten kaadoin tuorekelmulla suojattuun lasagnevuokaan.

Aika nopeasti se siinä jähmettyi. Ohjeen mukaisesti annoin sen kuitenkin tekeytyä seuraavaan päivään, jolloin kumosin levyn sokeroidulle leivinpaperille kuivahtamaan. Muutama tunti oli kuitenkin aika optimistinen arvio marmeladin kuivahtamiselle! Leikkasin palat veitsellä ja sokeroin ne. Kulhossa ne kuitenkin alkoivat varsin pian uida tahmeassa punaisessa sokeriliemessä, joten pelastin ne vielä lautaselle kuivumaan yön yli, vaihdoinpa kertaalleen lautasenkin puhtaaseen ja kuivaan.

Seuraavana päivänä mukavasti aidon karpaloiset makeiseni alkoivat olla jo jokseenkin kelvollisia. Vaikka suosittelen silti sokeroimaan ne vasta juuri ennen tarjoilua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)