maanantai 16. helmikuuta 2015

Ystävänpäivän ristiäiskakku

Ystävänpäiväksi sain kunnian tehdä ristiäiskakun pienen tytön ensimmäiseen juhlaan. Koska vauva syntyi jouluaaton aattona ja pääsi kotiin aattona, oli hän perheelleen totta tosiaan melkoinen lahja - kuten mummo juhlissa osuvasti mainitsi. Siispä kakkukin sai paketin muodon.

Kakkupohjana on kahdesta pellillä paistetusta 4 munan sokerikakusta leikatut pohjat. Pientä palapeliäkin siinä sai keskikerroksessa sommitella.

Väleissä oli vadelma- ja valkosuklaamousset, sekä vadelmamoussen alla valkosuklaarouhetta ja valkosuklaamoussen alla ohuelti vadelmahilloa. Kostutukseen käytin jälleen kivennäisvettä. Kuorrutuksen ja koristeet tein sokerimassasta, ja kuorrutuksen alla on (Kinuskikissan) sokerikreemi. Kuorrutuksen kuviot tein kaulimen ja silikonisen kuvioalustan avulla "painamalla". Nimen tekstasin sydämeen vapaalla kädellä elintarviketussilla vasta juhlapaikalla. Onneksi nimi on paitsi kaunis myös melko kompaktin kokoinen!

Tällä kertaa reseptit ovat vielä sen verran tuoreessa muistissa, että ne on helppo kirjata muidenkin käyttöön.

Vadelmamousse:
1 pss pakastevadelmia (soseeksi keitettynä)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g creme fraichea
2 dl vispikermaa
tomusokeria (maun mukaan)
3 liivatelehteä

Keitä vadelmat soseeksi hyvissä ajoin. Pehmitä tuorejuusto sekoittamalla voimakkaasti. Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi, vatkaa sekaan creme fraiche. Lisää tuorejuusto sekä jäähtynyt vadelmasose. Sekoita tasaiseksi. Mausta sopivaksi tomusokerilla. Anna liivatelehtien pehmetä hetki kylmässä vedessä. Liuota tilkkaan kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä hetki, sen verran että sormella sietää hyvin kokeilla. Lisää liivate vaahtoon ohuena nauhana vaahtoa koko ajan sekoittaen.

Valkosuklaamousse:
n. 160 g valkosuklaata (vähän reilumminkin voi olla!)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g creme fraichea
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria

Paloittele suklaa esim. mikron kestävään astiaan. Sulata suklaa mikrossa vähän kerrallaan (n. 10 sekuntia) välillä sekoitellen. Pehmitä tuorejuusto. Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi ja vatkaa joukkoon creme fraiche. Lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi, mausta vaniljasokerilla. Kaada lopuksi vaahtoon sula valkosuklaa ohuena nauhana, vaahtoa koko ajan sekoittaen.

Vähän olosuhteiden pakosta (lapset pyörivät jaloissa sujuvasti päiväsaikaan) täytin kakun kahdessa erässä. Toisaalta tällä kertaa en voinut käyttää kakkurengasta apuna täyttäessä, joten sikälikin oli viisaampaa laittaa ensin ensimmäinen (vadelma)täyte hyytymään jääkaappiin ja vasta sen jähmetyttyä ladata päälle seuraava kakkupohja ja valkosuklaatäyte. Senkin annoin olla jonkin aikaa kylmässä ennen päällimmäisen kakkupohjan, "kannen" nostamista päälle. Näin täytteet eivät päässeet pursuilemaan hallitsemattomasti pitkin poikin. Aikaahan se ottaa, mutta lopputulos on vaivan väärti!

tiistai 3. helmikuuta 2015

Mysteerikakku Lepakkomies















Melko ikoninen tuli tästä kakusta. Olisihan Lepakkomiehestä toki saanut kehiteltyä mitä mielikuvituksellisempiakin rakennelmia, mutta toteutin ensimmäisen vision osittain helppoutensa takia; isäntä oli työmatkalla ja niin ollen lapset pyörivät tehokkaasti kimpussani koko päivän. Olisi voinut helposti lipsahtaa pikkutunneille saakka monimutkaisempia suunnitelmia kyhäillessä.

Kuorrutus on sokerimassaa, sisällä kaakaokakkupohja ja täytteenä valkosuklaata ja appelsiinia. Vaan kävipä näppärä aloittelijan moka: en muistanut kirjoittaa reseptejä ylös! Niinpä sen sisältö on jossain määrin arvoitus itsellenikin. Ainakin tuorejuustoa, creme fraichea ja vispikermaa vaahtoihin sotkin, toisessa käytin appelsiinituorejuustoa ja toiseen lisäsin tietenkin valkosuklaata. Valkosuklaavaahdon kaveriksi levitin kakkupohjan päälle appelsiinimarmeladia.

Sen siitä saa, kun rupeaa kehittelemään leipomuksia omasta päästään...

maanantai 12. tammikuuta 2015

Pikkulaukku















Joskus kesken kaiken muuttunut suunnitelma on sittenkin parempi kuin alkuperäinen! Tästä piti tulla tablettisuojus, vaan kuinkas sitten kävikään...

Olen jo jonkin aikaa haaveillut kokeilevani kirjovirkkausta ja kädentaitomessuilla kävin sitä jopa itsensä Molla Millsin olkapään yli kurkkimassa livenä. Mollan Virkkuri-kirjasta nappasin ohjeen ja ryhdyin toimeen.

Takaraivossa kävi kyllä häivähtävän hetken ajatus, että lankani (Novitan Isoveli) saattaa olla joltisenkin paksumpaa kuin ohjeen puuvillalanka. Ja sellainenkin, että kannattaisi kenties mitata tuo tabletti. Huitaisin nämä aatokset saman tien menemään korvaamalla ne uudella: kai tästä jotain tulee.

No tabletillehan siitä tuli liian leveä. Tai toisinpäin liian kapea. Olisi se suojus varmasti ollut käytännöllinen. Mutta vallan ihana pikkulaukku siitä syntyi, kun siihen improvisoi väriläiskäksi vielä keltaisen läpän!

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kurkistus erääseen pakettiin

Joulupostaukset menivät minulta ihan sivu suun, koska tietokone ja auringonpilkut jajajaja... Ei oikein riittänyt aika, energia tahi innostuskaan - kaikkien muiden projektien keskellä - bittiavaruuden kommervenkkien setvimiseen! Mutta nyt on selain päivitetty ja taas toimii.

Enpä kehtaa teitä kuitenkaan joulukoristeilla ja -korteilla enää tässä vaiheessa kiusata, jääkööt ne odottamaan seuraavaan jouluun. Sen sijaan esittelen tässä yhden paketin sisällön.

Ystävä toivoi jo joskus aiemmin syksyllä persoonallista osoitekirjaa, joten jouluksi se hänelle toteutin.




















Kirja on kokoa A5, valmis craft-kantinen, sisältä viivoitettu muistikirja Sinellistä. Kanteen kiinnitin riekaleen vanhasta aikakauslehdestä decoupage-lakalla. Sen jälkeen käsittelin koko kannen platinanvärisellä Inka Goldilla. Leimaukset tein mustalla StazOn-musteella, joka tarttuu pintaan kuin pintaan. Loppusilaukseksi asettelin vielä kukkia ja helmenpuolikkaita.






















Sisäsivujen reunat leikkasin paperileikkurilla aakkostuksen ja selailun helpottamiseksi. Aakkoset leimasin mustalla VersaCraftilla.

Hyvää ja kenties järjestelmällisempää uutta vuotta!

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Seitsemän tehokasta tuntia

Kolme jättimäistä hallia. Satoja näytteilleasettajia. Tuhansia, tuhansia, tuhansia ihania, herkullisia, kauniita, sykähdyttäviä, taidokkaita, lumoavia houkutuksia. Suomen Kädentaidot 2014 ovat tänä viikonloppuna Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa.

Siellä se perjantaipäivä vierähtikin, kymmenestä viiteen. Aiempina vuosina vierailleena tiesin jo mitä odottaa, ja tiesin myö mitä halusin ehdottomasti löytäää kaiken tuon askartelu- ja käsityötaivaan uumenista. Ykköskohteeni olivat Teippitarha sekä Molla Mills. Lisäksi halusin ihailla Karkkineuleita, ja buukkasin vielä itseni Annan Aarteiden työpajaan Face to Face-blogikahvilaan.

Anna esitteli Sinellin sponsoroimassa pajassaan Inka-Gold-vahojen käyttöä. Värjäsimme craft-kartioista metallinhohtoisia joulukuusia. Koristelut jäivät siinä messutuoksinassa vähän puolitiehen, mutta Inka-Goldiin ihastuin tietysti heti. Eiköhän tuo kolmen kuusen sarjakin saada tänne esittelyyn vielä lähitulevaisuudessa.

Novitan, Pirkka-lehden ja Fazerin Karkkineule-kilpailun tuotokset löivät minut ällikällä. Haaveilin itsekin osallistumisesta, mutta harmikseni havahduin liian myöhään; tässä vaiheessa joulukiireet ahmaisevat jo roimasti aikaa. Mahtavasti muut olivat ahkeroineet. Hämmästelin siellä ihan ääneen, kuinka näistä voi valita oman suosikkinsa, kun tekisi mieli suorastaan syödä ne kaikki!

Herkuista seuraaviin. Teippitarha on perinteisesti ollut melkoisen suosittu osasto – niin nytkin. Onneksi messuväki on perin sopuisaa ja blogisti ehti napata pari kuvaakin herkullisista väreistä, joita teipparit tarjoilivat. Eikä siitä tietenkään ohi päässyt hankkimatta muutamaa ”teippien Rolls Roycea” kartuttamaan jo ennestään villiintynyttä kokoelmaa. Mutta niillähän voi tehdä melkein mitä vain!

Paperistakin voi tehdä melkein mitä vain, ja kaiken täsmähaun keskellä törmäsin Creativ Companyn osastolle, jossa houkutuksia piti aivan tietoisesti hillitä. Paperista taiteltaviin joulutähtiin kuitenkin hurahdin, sen verran näppärästi Meira Palmio niiden tekoa osastolla esitteli. Siis lisää papereita varastoon...

Molla Millsin säästin viimeiseksi, messupäivän loppuhuipennukseksi. Virkkurin taidokkaat mallit lumoavat kerrassaan ja houkuttelevat kokeilemaan niin pieniä kuin isompia ja vaativampiakin virkkaustöitä. Rennon rupattelutuokion päätteeksi sain vielä valokuvat sekä omistuskirjoituksen ostamaani uuteen Virkkuri-kirjaan.

Messuille ehtii vielä tänään, ken innostui!

keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Puolukkamoussella täytetyt elukat



Täällä ollaan edelleen! Tekemykset sen enempää kuin niihin käytettävissä oleva aikakaan eivät varsinaisesti ole vähentyneet - syypää hiljaiseloon on uusi tietokone, jolta kesti tovi jos toinenkin yhteistyökykynsä löytämiseen. Ilmeisesti auringonpilkut ovat nyt siirtyneet oikeisiin asemiin tai sitten siippa on ystävällisesti rukannut joitain asetuksia, joka tapauksessa näyttäisi toimivan taas.
 
Tämä varmasti kaikille tuttu hahmo matkusti ilahduttamaan kummipoikaamme hänen syntymäpäiväjuhlissaan. Vihreän sokerimassan uumenissa on muistaakseni kuuden munan kaakaokakkupohja ja välissä valkosuklaarouhetta sekä puolukkamoussea. Kostutukseen sopii kivennäisvesi.
 
Puolukkamousse:
 
6 liivatetta
1 rasia vaniljatuorejuustoa
1 prk creme fraichea
1 prk Flora Vispiä
n. 1 dl puolukkasurvosta
sokeria maun mukaan
 
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma, vatkaa sekaan creme fraiche sekä tuorejuusto. Lisää puolukkasurvos ja mausta vaahto sokerilla. Liuota liivatteet kiehuvaan nestetilkkaseen (n. 3 rkl). Anna jäähtyä sen verran että sormella kärsii kokeilla. Kaada liivateneste ohuena nauhana vaahtoon, koko ajan reippaasti sekoittaen. Lapikoi täyte kakun väliin ja siirrä jääkaappiin hyytymään.
 
Sitten vain kuorruttelemaan! Jollei possuksi niin ehkä suklaakermakakuksi? Tai miksikäs ei vaikka ketuksi?
 

tiistai 26. elokuuta 2014

Minniä 5-vuotiaalle

Aika, tuo hämmentävästi katoava luonnonvara, on taas vierähtänyt melkoisen sysäyksen edellisestä postauksesta... Jouten en kyllä ole ehtinyt juuri olla!
 
Viisi vuotta täyttäneelle keskimmäiselle tyttärellemme piti askarrella Minni-kakku, hänen omasta toiveestaan minttu-suklaakakku. Toisin sanoen suklaakakku, jonka väleissä on minttutäyte sekä Maraboun minttukrokanttisuklaata isohkona rouheena. Minttumoussen resepti syntyi omasta päästä, mutta siihen jäi (omasta mielestäni) hitusen huomautettavaa, joten en toista sitä nyt. Kenties myöhemmin.

Kuorrutus ja koristeet ovat jälleen sokerimassaa. Minni-kynttilät tilasin Ullan Unelmasta, ja ne lisättiin kakun päälle juuri ennen tarjoilua.