maanantai 17. joulukuuta 2012

Jouluinen aprikoosijogurttikakku

Ei kai kakuntekosyyksi aina vieraita tarvita. Kokeilumielessä askartelin perheelle mausteisen aprikoosijogurttikakun. Mahtava jouluinen tuoksu täytti kyllä kämpän, mutta lopulta itse kakku oli melko miedon makuinen. Ensi kerralla kenties mausteita hiukan reilummalla kädellä...
 
Pohjana käytin pakastimesta löytyneitä kääretorttupohjan paloja. Kostutin pohjaa vähän aprikoosisäilykkeen mehulla.

Täyte:

2,5 dl Flora Vispiä
2 dl maustamatonta jogurttia
(vaniljakreemijauhetta)
1 prk säilykeaprikoosia mehussa
sokeria
0,5 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
6 liivatelehteä

1. Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. (Jotenkin onnistuin unohtamaan tämän vaiheen. Kakku tarjoiltiin siis äärimmäisen hehkeältä vuoan pohjalta... Onneksi ei ollut omaa perhettä fiinimpää väkeä kahvipöydän ääressä.) Voitele reuna ohuelti ruokaöljyllä.

2. Laita kakkupohja vuoan pohjalle tai kokoa se esimerkiksi kakkupohjan jämäpaloista. Voit myös tehdä kaurakeksipohjan keksimurusta ja rasvasta (n. 200 g kaurakeksejä tai digestivejä ja n. 75 g voita tai margariinia).

3. Kaada aprikoosipurkista mehu kattilaan. Voit tarvittaessa/halutessasi kostuttaa kakkupohjaa muutamalla mehutilkalla. Lisää kattilaan mausteet ja kiehauta mehu, lisää joukkoon sokeri ja aprikoosit, anna kiehahtaa ja sitten hautua kunnes aprikooseista syntyy hilloke.

4. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.

5. Vaahdota Flora Vispi ja lisää siihen jogurtti (sekä vaniljakreemijauhe. Saman asian ajaa myös vaniljakastikejauhe, esim. Blå Band).

6. Levitä noin puolet hillokkeesta kakkupohjan päälle. Jätä muutaman ruokalusikallisen verran maustelientä kattilan pohjalle ja soseuta loppu hilloke hieman hienommaksi. Sekoita hilloke täytteeseen.

7. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne kattilan pohjalle jääneeseen kuumaan mausteliemeen. Kaada liivateliemi ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.

8. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta ja laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi. Päälle voi valuttaa vaikkapa vaaleaa siirappia ennen tarjoilua.

Kuten sanottu, kakusta tuli raikkaan mutta melko miedon makuinen. Jos haluaa siinä joulun maistuvan, kenties teelusikallinen kanelia, neilikkaa ja inkivääriä hillokkeessa on paikallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)