perjantai 24. syyskuuta 2010

Tähtöset


Hetken mielijohteesta ryhdyimme tänään leipomaan pipareita. Kaivettiin esiin pikkuinen leivonta-alusta, pikkuinen kaulin ja metsän eläinten muotoiset piparimuotit kokki kolmoselle. Ja pikkuinen essu, totta kai. Tehtiin taikina Anni-Helenan mukaan.

200 g voita (meillä oli leivontamargariinia, kylläkin)
1 dl sokeria
1 muna
1 tl vanilliinisokeria (käytimme vaniljasokeria)
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

Margariini ja sokeri vatkataan vaahdoksi, lisätään muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Helppoa kuin mikä! Ja joka paikka yltäpäältä jauhoissa... Haitanneeko.

Kolmonen oli ensimmäistä kertaa kaulimapuuhassa. Piti äipän vähän autella. Piparimuoteilla syntyi kumminkin lopulta hienoja siilejä, etanoita, oravia, kettuja ja hirvikin, kunhan taikinan maistelulta ja litustelulta malttoi keskittyä asiaan. Piparit sitten voideltiin kananmunalla ja koristeltiin tähtösillä ennen 10 minuutin paistamista 175-asteisessa uunissa.

Osaa taikinasta pidin muuten jääkaapissa viileässä, jotta olisi helpompaa käsitellä. Sieltä otettiin sitten sitä mukaa kun edellinen pala alkoi huveta olemattomiin. Tiedä siitä sitten, auttoiko tuo.

Koska kaulimapuuha oli suhteellisen vaativaa, ja isäkin sattui juuri sopivasti tulemaan töistä kotiin, tyssäsi kolmosen leipomusinnostus vähän niin kuin kesken. Taikinaa oli vielä reilu puolet jäljellä. Siispä jouduin itse viimeistelemään jämät.

Kotilieden Uuden Leivontakirjan (vuodelta 2003) ohjetta mukaillen siis askartelin kahdenlaisia tähtösiä: kokonaisia sekä sellaisia joissa oli reikä keskellä. Reiän tein pienen pullon korkilla (jota jouduin hieman haeskelemaan, ennen kuin keksin). Koristelin vain reikäiset yksilöt, ja uuniin. Jäähtyneiden pipareiden väliin levitin vadelmamarmeladia, jota sattui jääkaapissa olemaan.

Hyvin maistuivat iltapäiväruuan jälkkäriksi niin elikot kuin tähtösetkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)