keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Kirpeä herkku

Kokeilinpa tällaista reseptiä:

Paipohja
3 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl sokeria
125 g voita tai margariinia
3 rkl kylmää vettä

Täyte
5 dl puolukoita
4 hapokasta omenaa
1 dl hilloskokeria

Ohje löytyi Kotilieden uudesta leivontakirjasta vuodelta 2003, joten ihan uusi kirja ei nimestään huolimatta ole. Joka tapauksessa oikein maukas ja toimiva resepti, ainakin jos tykkää vähän kirpsakammasta leivonnaisesta. Syksyllä tämä on varmasti ehdoton hitti kotimaisista tuoreista marjoista ja hedelmistä! Vaikka tekipä tuo kauppansa naistenpäivänäkin.

Ensin tein paitaikinan: nypin pehmeän rasvan vehnäjauhojen ja sokerin sekaan. Vesi lisätään nopeasti sekoittaen. Valmista!

Kun taikina oli kelmuun käärittynä jääkaapissa jähmettymässä (pari tuntia), ryhdyin keittelemään puolukoita (ja vesitilkkaa) 10 minuuttia. Lisäsin hillosokerin ja omenakuutiot ja keitin vielä viitisen minuuttia. Sen jälkeen täytteen annetaan jäähtyä.

Käytin taikinan kaulimisessa alustana silikonialustaa, jolla valmis, noin 5 cm vuokaa isompi taikinakiekko oli helppo nostaa piirakkavuokaan. Taikina painellaan tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille, joista mahdollinen ylimääräinen taikina vielä leikataan pois. Pohjan päälle kaadetaan täyte.

Ja täytteen päälle pitäisi lopusta taikinasta taikoa suikaleita ristikoksi. Minun vuokani taisi olla hieman isompi kuin ohjeessa käytetty, sillä en saanut jämätaikinaa riittämään kunnolliseksi ristikoksi, mutta ihan kelvollinen siitä tuli näinkin.

Paistetaan 200-asteisen uunin keskitasolla noin 35 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)