maanantai 24. joulukuuta 2012

Säihkyvää joulua

Salaperäisestä pahvirasiasta löytyivät sterlinghopeiset, Swarovskin kristallein täydennetyt korvakorut. Samalla tekniikalla taivuttelin korvikset aiemmin syksyllä ystävättärelleni. Ai kuka nämä sai? No veljen vaimoke.

lauantai 22. joulukuuta 2012

Kukahan tämän saa...

...ja mitähän siellä on sisällä?
 
Découpage-tekniikalla päällystämäni, pitsillä ja helmillä koristelemani pieni pahvirasia on Sinellistä.

torstai 20. joulukuuta 2012

Joulukortti vm. 2012

Ensin suunnittelin siitä sinistä. Sitten törmäsin leimasimeen messuilla. Sen jälkeen oli jostain täysin määrittelemättömästä syystä aivan selvää, että se on oleva mustavalkoinen. Pienellä ripauksella punaista. Se on joulukortti vuosimallia 2012.
 
Kokeilin korttipohjan teossa ensimmäistä kertaa découpagea. Mustavalkoisten servettien löytäminen joulun alla ei kuulkaa kuitenkaan ole aivan helppoa. Kaikki on punaista ja kultaa. Löytyipä kuitenkin tuollainen tummanharmaasävyinen Rainbow-servetti, jossa kuosikin minua miellytti. Leimakuva on liimattu mustalle kartongille, joka on kiinnitetty korttipohjaan tarratyynyillä.
 
Hyvää joulua!

maanantai 17. joulukuuta 2012

Jouluinen aprikoosijogurttikakku

Ei kai kakuntekosyyksi aina vieraita tarvita. Kokeilumielessä askartelin perheelle mausteisen aprikoosijogurttikakun. Mahtava jouluinen tuoksu täytti kyllä kämpän, mutta lopulta itse kakku oli melko miedon makuinen. Ensi kerralla kenties mausteita hiukan reilummalla kädellä...
 
Pohjana käytin pakastimesta löytyneitä kääretorttupohjan paloja. Kostutin pohjaa vähän aprikoosisäilykkeen mehulla.

Täyte:

2,5 dl Flora Vispiä
2 dl maustamatonta jogurttia
(vaniljakreemijauhetta)
1 prk säilykeaprikoosia mehussa
sokeria
0,5 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa
6 liivatelehteä

1. Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. (Jotenkin onnistuin unohtamaan tämän vaiheen. Kakku tarjoiltiin siis äärimmäisen hehkeältä vuoan pohjalta... Onneksi ei ollut omaa perhettä fiinimpää väkeä kahvipöydän ääressä.) Voitele reuna ohuelti ruokaöljyllä.

2. Laita kakkupohja vuoan pohjalle tai kokoa se esimerkiksi kakkupohjan jämäpaloista. Voit myös tehdä kaurakeksipohjan keksimurusta ja rasvasta (n. 200 g kaurakeksejä tai digestivejä ja n. 75 g voita tai margariinia).

3. Kaada aprikoosipurkista mehu kattilaan. Voit tarvittaessa/halutessasi kostuttaa kakkupohjaa muutamalla mehutilkalla. Lisää kattilaan mausteet ja kiehauta mehu, lisää joukkoon sokeri ja aprikoosit, anna kiehahtaa ja sitten hautua kunnes aprikooseista syntyy hilloke.

4. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.

5. Vaahdota Flora Vispi ja lisää siihen jogurtti (sekä vaniljakreemijauhe. Saman asian ajaa myös vaniljakastikejauhe, esim. Blå Band).

6. Levitä noin puolet hillokkeesta kakkupohjan päälle. Jätä muutaman ruokalusikallisen verran maustelientä kattilan pohjalle ja soseuta loppu hilloke hieman hienommaksi. Sekoita hilloke täytteeseen.

7. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne kattilan pohjalle jääneeseen kuumaan mausteliemeen. Kaada liivateliemi ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.

8. Kaada täyte vuokaan, tasoita pinta ja laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi. Päälle voi valuttaa vaikkapa vaaleaa siirappia ennen tarjoilua.

Kuten sanottu, kakusta tuli raikkaan mutta melko miedon makuinen. Jos haluaa siinä joulun maistuvan, kenties teelusikallinen kanelia, neilikkaa ja inkivääriä hillokkeessa on paikallaan.

lauantai 15. joulukuuta 2012

Mokka-suklaajuustokakku

Meillä kävi tänään vieraita, joille toki kahvipöytään tarjoiltiin kakku. Tämä kieltämättä herkullinen mokka-suklaajuustokakku syntyi omalla reseptillä.
 
Pohja:
175 g Domino-keksejä
n. 50 g margariinia

Täyte:
2,5 dl Flora Vispiä vaahdotettuna
250 g mascarponejuustoa
1,5 tl vaniljasokeria
200 g taloussuklaata sulatettuna
3 liivatelehteä
4 rkl espressoa

1. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, voitele reuna ohuelti ruokaöljyllä.

2. Murenna Dominot melko hienoksi rouheeksi, pehmitä rasva vaikkapa mikrossa. Sekoita rasva keksimurun joukkoon. Minulla oli sekoitusapurina tällä kertaa kolmevuotias pikkuneitimme.

3. Painele massa tasaisesti vuoan pohjalle.

4. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.

5. Vatkaa Flora Vispi napakaksi vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla.

6. Sulata suklaa vesihauteessa tai vähän kerrallaan mikrossa. Itse käytän mikroa, kun sulatan suklaan täytettä varten.

7. Pehmitä mascarponejuustoa sekoittamalla sitä kulhossa ja lisää se vaahtoon. Lisää myös suklaasula.

8. Keitä espresso (myös joku muu vahva kahvi toiminee) ja kaada se pieneen kulhoon. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne yksitellen kuumaan kahviin. Kaada neste täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Täytteeseen ei tarvita enempää kuin kolme liivatetta, koska levyllinen suklaata hoitaa osan kakun hyydyttämisestä.

9. Laita kakku jääkaappiin hyytymään, mieluiten yön yli.

10. Irrota kakku vuoasta, koristele ja tarjoile. Meiltä löytyi tällä kertaa kaapista tryffeleitä kakun päälle.